به گزارش تجارتنیوز، بر اساس پیشنهاد وزیر اقتصاد دولت تامین منابع مالی برای ساخت نهضت ملی مسکن را تصویب کرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی از تصویب پیشنهاد وزارت اقتصاد برای تامین مالی نهضت ملی مسکن در دولت خبر داد.
سید احسان خاندوزی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: پیشنهاد وزارت اقتصاد برای تامین مالی نهضت ملی مسکن به تصویب دولت رسید؛ ۱۰ هزار میلیارد تومان به سرمایه بانک مسکن برای افزایش توان تسهیلاتدهی این بانک اختصاص یافت.
وی ادامه داد: همچنین بعد از سالها، کفایت سرمایه همه بانکهای دولت غیر از ۲ بانک، به سطح استاندارد ۸ درصد میرسد.
خانهدار کردن مردم یکی از وعدههای اصلی دولت سیزدهم بود و طرح نهضت ملی مسکن نیز بر همین اساس برنامهریزی شده است. اما با توجه به مشکلات کنونی کشور، موانع زیادی بر سر راه این ابرپروژه وجود دارد؛ موانعی که عموما از سوی مسئولان وزارت راه و شهرسازی انکار میشود.
موانع ساخت مسکن ملی
سال گذشته بود که طرح نهضت ملی مسکن بر اساس قانون جهش تولید مسکن (مصوب مجلس) از سوی ریاست جمهوری و وزارت راه و شهرسازی مطرح شد.
متولیان این طرح اعلام کردند در طول چهار سال دوره دولت سیزدهم سالی یک میلیون مسکن در کل کشور ساخته میشود. در آن مقطع، بیش از پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر برای این طرح ثبت نام کردند که تنها نیمی از آنها توانستند شرایط وزارت راه و شهرسازی را محقق کنند.
از همان ابتدا کارشناسان اعلام کردند که ساخت این تعداد مسکن در یک سال ممکن نیست و تا کنون هم شاهد هستیم پس از گذشت بیش یک سال از آغاز به کار دولت سیزدهم، پیشرفتی در ساخت واحدهای مسکونی دولت ایجاد نشده است. اما مشکلات پیش روی طرح جهش مسکن ملی کدامند؟
تامین منابع مالی
اولین عامل را میتوان تامین منابع مالی برای این پروژه دانست. علیرغم پرسش منتقدان، دولت هیچ منبع مالی مشخصی را معرفی نکرد تا اینکه رستم قاسمی، وزیر پیشین راه و شهرسازی اعلام کرد: امسال میتوانیم از طریق فروش اموال و داراییهای مازاد دولتی و وزارت راه، تا سقف ۳۰ هزار میلیارد تومان برای طرح نهضت ملی مسکن تأمین منابع مالی داشته باشیم.
اگر چه این وعدهها هرگز عملی نشد اما حتی در صورت عملی بودن این موضوع نیز همچنان به نظر نمیرسید که تحقق وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن توسط دولت ممکن باشد؛ زیرا هنوز مشکلات دیگری در مسیر این پروژه وجود داشت که همچنان نیز به قوت خود باقیست.
تامین زمین
مشکل دوم برای ساخت این ساختمانها تامین زمین مورد نیاز است. ممکن نبودن ثبت نام در ۱۴ استان و ایجاد شهر و شهرکهای جدید از این مساله خبر میدهد که دولت برای تامین زمین پروژه مسکن ملی با کمبود جدی زمین روبهروست.
این مشکل به قدری جدی است که دولت در بسیاری از مناطق به تغییر کاربری اراضی روی آورده است. در همین حال در بسیاری از استانها که حالا دولت به کلنگزنی در آنها میبالد، زمینهای مسکن ملی در خارج از حوزههای شهری و مسکونی جانمایی شدهاند!
در همین ارتباط معاون مسکن شهری بنیاد مسکن نیز به تازگی در گفت وگو با مهر عنوان کرده است که برای ۹۰۰۰ واحد متقاضی وجود دارد اما زمین نیست!
حمیدرضا سهرابی افزوده است: ۱۲۰ هزار متر پروژه تعریف شده است که ۱۱۰ هزار واحد از سوی متقاضیان پرداخت شده است که حدود ۹۰۰۰ واحد آن زمین ندارد یا اینکه زمینهای آن مشکل دارد.